Wednesday, December 28, 2011

Macam-macam

Assalamualaikum..
Hai En Blog..
Dah lme la aku x hapdate ko ni kan..
Sory la ekh... Sejak kblkngn ni aku mcm bz sketla..
Ngn esaimen nye,,Test...
Aku aku abaikan ko..
p xpe.. hri ni aku luangkan sket mse aku k..


sbnrnye aku xde bnd sgt nak tlis sbb mcm xde bnd y mnrik sgt nk cite,,
sume nye blaku y sme...
so, rse mcm bosan je nak tulis..
ok la...
aku nak out dulu la..
lain hari aku hapdate lg k...

bye!!!

Thursday, December 15, 2011

Gim.. Oh gim..

Kme nak cite sket ni.. 
Td pas setup surau,tergerak at ni nak g gim..
pergh!!!
teruje kot...
tau sbb ape??
sbbbbbb..........








kme org ptme kot y dtg.. 
hehehe...
dgn smngt y berkobar2, kme pon naik la msin y boleh jog 2..
eh btol ke pgl gitu??
ntah!kme main sebut je jnji kme phm,,,
kalo org lain xphm,
depends la..
kannn?hahah...



mule2 slow2 la konon...
pas tu mkin mningkatkan speed..
lbih kurg dlm 21 min 2..
kme pon bhnti..
pnat kot...
pnat ke??



opkos la pnat..dah lme x exercise...
lmak dah mmbine kat sne sni...
waaaaaaaaaaaa...
kme xnak gmuk.


xpe2..trime diri kite seadenye kan..
heheh..
kalo kite xtrime,sape lg y nk trime,
btol x???
hurmmm..

2 je la kot nak share..
hahahah...
bye2....



Thursday, December 8, 2011

Bengangnye,,,,,ggrrrrrrrrrrrrrrr!!!!

What the hell la weh...
Agk2 la der... 
ko ingt aku pon xde hati prsaan ke??
haishhh...
serius kot,, aku bengang ngn hang...
 aku sbar ja ngn hang..

aku tau la keje aku...
ko buat keje ko, and aku buat keje aku...
ok??

emm...act aku bukan lah nak marah sngt tapi...
dah bnyak kali kot aku ulang...
sekali 2 aku boleh lah terima..
kalau dah banyak kali 2, sesape pon boleh marah ngn bengang..

yelah... memang la semua org buat silap...
even aku pon banyak buat silap but..
please la dude...
bukan ko je y busy...
orang lain pon busy jugak lah...

haishh...
sje je ko nak naikkan darah aku..

oklah.. aku xnak layan ngat prsaan aku ni...
kang semua bnd xjadi...

sbar lah yea tieya...
adat la 2..
sabar selagi mampu bersabar k...
heheheh...
chill:)


Wednesday, December 7, 2011

Kadang2 bila kita nak luahkan sesuatu, 
kita perlulah luahkan pada mereka yang 
betul2 boleh dipercayai...
jangan sekali2 tersalah luahkan..
kelak nescaya merana diri..

Sehebat mana dan sekuat mana pon kita,,
kita masih memerlukan seseorang 
untuk menjadi pendengar setia kita..





gambar ni xde kene mgena pon ngn
                                                                          aku punya entry..hehehe..

Sunday, December 4, 2011

Rude???

Please don't be so rude...

Saturday, December 3, 2011

Ombak Rindu

Alhamdulillah,,,,
setelah merintih nak tgok ombak rindu,
akhirnya  aku dapat jugak tgok..
rsa berbaloi sngat...
walaupon xsma ngn dalam novel tapi atleastnye memg terbaik lah...
aku rasa teruja...
smpat lg banjir kejap dalam pawagam tdi...
malu jugak...
tapi lantak lah...
hehehe...aku pnye mata kan...
bukan org nmpak pon kcuali kwn aku 2 org.. 
ala,,,dorng pon paham sbb aku ni memg sensitif sket..
tgok cte sedih sket dah nges smpai mbengkak2 mata tau...
y penting aku rse bahagia..
hehe..



Wednesday, November 30, 2011

Bila sesuatu kerja xmenjadi...

sejak kebelakangan ni hidup aku penuh dikelilingi dengan esaimen...
serius  tak cukup tangan dan kaki...
eh2 apa kaitan dengan kaki pulak ekh??hahah..
saja nak buat lawak yang xberapa nak jadi ni..
sebenarnya tak boleh nak nyesal sebab aku sendiri yang xpandai nak bahagikan masa...
bila on laptop, FACEBOOK, TWITTER...!!
macam mana lah kerja nak siapkan...
sedangkan orang lain boleh je bahagikan masa...
sebab dorang BAGUS!!
yela pandai bahagikan masa...

adoyai... dah jauh menyimpang ni..
padahal nak cerita benda lain tadi..heheh..
minggu lepas aku bertungkus lumus buat personal website..
punya lah berhari2 tido pukul 4 5 pagi...
tapi website aku tetap tak macam orang lain...
nak kata aku buat last minute, tak... 
aku dah start seminggu awal..
tapi tetap tak menjadi jugak,,,
emm...
mugkin ada hikmah kan...
tapi aku pelik lah...
bila aku bukak dalam laptop aku website 2 menjadi tapi...
bila bukak kat computer lecturer, terus jadi kucar kacir...
serius aku rasa down sangat...
dah lah website x sebaik org lain....
dan xjadi pulak...
ditambah2 lagi dengan TEST y tak boleh nak jawab...
memang cukup lengkap membuat aku rasa keciwa dan terluka..

cemburu tengok org lain punya website jadi dan lawa pulak 2...
aku tahu aku tak sekreatif dorg tapi...
aku sedar yang aku perlu lebih banyak berusaha untuk setanding dengan orang lain...

sekian....



Monday, November 28, 2011

Tanah??


Wanita berunsur tanah: 
-anak pertama
-anak kelima
-anak kesembilan

Ni antara sifat-sifat wanita berunsur tanah:
  • rendah diri di hadapan suaminya serta hormat dan patuh, setia, serta rela berkorban demi kasih sayangnya kepada suami...
  • wanita jenis ini tidak cerewet, tidak suka bercakap meninggikan diri, tidak menyombong atau membangkang.
  • orang yang berperwatakan manis dan lemah lembut, pembersih dan sentiasa menjaga kecantikan untuk suami.



Thursday, November 24, 2011

bad feeling...

kalau lah semua org boleh memahami...
stresssssssssssssssssssssssnye!!!!!!



Wednesday, November 16, 2011

Tak De Tajuk

kalau dulu aku sangat percaya kat kau, tapi tidak sekarang...
kalau dulu kau lah kawanku,tapi bukan sekarang..
kalau dulu kau lah temanku,tapi sekarang kau kena terima yang kau bukanlah lagi temanku...

semua ni berlaku bersebab...
dulu aku memg percaya kat kau..
selalu cerita masalah..
namun sekarang aku memang menyesal 
sebab...
kau telah menfitnah dan memburuk2 kan aku di belakang..
entah lah...
aku percaya satu hari nanti kau akan terima balasannya...
jangan ingat selamanya kau akan bahagia..
Allah tu maha adil...
serius aku ingat kau akan tgur kesalahan aku tapi...
kau lebih suka mengata belakang..
aku tahu kau memang x suka aku kan...
kau rasa perangai aku annoying... 
kau sedar tak... kau tak suka aku...
10 orang xsuka kau...
 ok lah... 
out dulu ..

Sunday, October 30, 2011

Aku Bukan Hebat

Aku bukan hebat..
tapi tolong la jangan pandang rendah 
dengan kebolehan aku..

ko buat seolah2 aku xde fungsi..
kalo xsuke, ckap xsuke,,,
xperlu buat aku mcm ni...
aku pon xsanggup tanggung  lg semua ni..
hnya sbb xjalankan amanah dgn baik..
kalo ko rse ko hebat, gantikan tmpat aku...
 aku rela berundur diri..

aku begini bukan kehendak aku sendiri..
kalo x dipikirkan tanggungjawab, 
aku pon xwujud lg..
msti ko hepy kan...
yela sbb mampu mempengaruhi org untuk membenci aku..
aku sungguh xsangke...
ko begitu org nya...
sanggup menabur fitnah dan onar hanya untuk kepntingan diri sendiri..

manusia.. bila baik dipijak kpale,
bila tegas dibenci2..
ntah bagaimana lah baru ko nak diam kan..huhuhu...

Wednesday, October 26, 2011

KECEWA?

kecewa ke? ntahlah..
y pasti aku sdih sbb aku telah melukakan hati org lain..
bkan senang nk jge hati org..
sedangkan hati sndri pon x tjge..
tapi,,,

seriously aku rse mcm tnsion n xtenang hati..
betul kte pepatah,,
disebabkan mulut badan binase..

2la..niat asalnya nak bergurau snda tapi disalah erti oleh tuan empunya diri..
bila memohon maaf tapi maaf x dismbut dgn baik..
diam seribu bahasa tanpa apa2 balasan..
susah untuk memujuk hati yang terluka..
hanya disebabkan lidah yang tak bertulang ini..
...................................

Friday, October 7, 2011

Perginya Tanpa Dipinta

Alfatihah buat ayah de yang telah kembali ke rahmatullah pgi tadi..
Pergimu tanpa tanda...
Serius pagi tadi memg terkejut..
Bila dapat msg. mte rse berpinar2...
Nseb baik sempat menormalkan semula diri..

Rse mcm baru lg jmpe beliau raya hari tu..
Mke nye tetap ceria mcm dulu...
sungguh xsangke, tu lah Syawal terakhir kami bertemu..

Walaupon aku xleyh nak terima smue ini tapi aku harus juga terima..
sbb semua ini ketentuan Allah...
Kita manusia biase xmampu nak halang..
Allah lebih sygkan Arwah...
Mge Arwah ditempatkan dalam kalangan org2 y beriman..


Kita yang masih hidup ni, 
belum tau lg msenye..
ntah esok,
ntahkan luse..
Semua 2 dah ditetapkan..

Ni lah kenangan arwah bersama adik beradiknya buat kali terakhir..


Mak Cu, Ayahanda Tercinta, Mak Teh, Arwah Ayah De, Dan Mek Tam



Mak Teh, Ayahanda Tercinta, Arwah Ayah De, dan Mek Tam


Ayahanda Tercinta dan Arwah Ayah De


Semua kenangan ini akan aku sematkan dalam hati..


Wednesday, October 5, 2011

Pesanan Untuk Orang Cantik..

Pesanan Untuk Orang Cantik

Setiap orang adalah unik. Setiap orang ada kelebihan dan
kekekurangannya yang tertentu. Tidak ada manusia yang sempurna kecuali
Rasululluh s.a.w kerana baginda telah ditentukan maksum. Selebihnya
tidak terkecuali daripada sifat lemah, buruk, hina, sakit dan
bermacam-macam perkara lagi.

Anda tidak perlu berasa susah hati lantaran gemuk, tidak menarik,
terlalu rendah malah cacat. Biar bagaimana keadaan anda, anda tetap unik
dan tanpa anda alam ini tidak sempurna.

Memang ALLAH menjadikan manusia pelbagai rupa dan gaya. Disitulah
berkuasanya ALLAH. Dia berhak dan mampu berbuat apa saja mengikut
kehendak-Nya. Kita memang tidak ada pilihan untuk mempersoal itu ini,
mempertikai itu ini.


 Anda mungkin berasa rendah hati melihat kekurangan-kekurangan yang ada
pada diri anda. Nah, anggap ia satu kelebihan. Jika anda sangka anda
buruk, ia satu kelebihan yang tiada pada orang cantik. Anda sangka
kecantikan sentiasa membawa untung? Tidak, tidak selalunya begitu.
Kadang-kadang kecantikan memusnahkan. Setelah anda dikenali sebagai
cantik, ketakutan anda terhadap keburukan lebih besar daripada jika anda
semulajadinya buruk.

Orang cantik fobia menjadi buruk. Setiap kedutan di wajah akan dirawat
dan setiap kedutan begitu menyusahkan dirinya. Saat menjadi buruk pasti
tiba, bagaimanakah perasan si cantik meghadapi hari tua mereka. Bukankah
rasa susah yang tiada kesudahan?

Kadang-kadang seekor semut diberikan sayap oleh ALLAH supaya dia boleh
terbang dan menerjah api. Samalah halnya, kadang-kadang seseorang
manusia itu diberikan kecantikan supaya dengan kecantikan itu dia boleh
berbuat sebanyak-banyak mungkar untuk diberikan balasan setimpal di
Akhirat.

Tontonlah filem atau drama-drama di TV. Kisah hidup orang cantik
selalunya penuh duri. Jika anda buruk setidak-tidaknya anda bebas rasa
riak dan takbur.

Penghuni neraka kebanyakkannya wanita sebagaimana disabdakan Rasullah
s.a.w wanita itu tentu yang cantik tapi gagal memahami untuk apa
kecantikan itu diberikan ALLAH kepadanya. Dan wanita itu tidak
terkecuali juga yang buruk sebab dia berterus-terusan saja
mempertikaikan kerja TUHAN.

Siapakah wanita penghuni syurga itu, barangkali yang cantik dan dia
sentiasa faham kecantikan itu ukuran manusia . Cantik pada pandangan
ALLAH adalah ketaatannya terhadap semua perintah dan laragan ALLAH.
Barangkali juga yang buruk tapi dia faham ALLAH tidak memandang rupa
paras tapi apa yang ada di dalam hatinya.

Wahai orang cantik, orang buruk, orang rendah, orang cacat, semuanya itu
hanyalah ukuran manusia dan ukuran manuisa selalunya sasar. Hargai diri
anda sebab kewujudan anda mambuktikan kekuasaan ALLAH!

Petikan karya Motivasi: Dr HM Tuah Iskandar Al-Haj (siri:160)
" Orang yang bijaksana membuat lebih banyak kesempatan dpd yang
dijumpainya



" Rasa insaf dengan petikan ini.. InsyaAllah, akan cuba untuk bersyukur dengan apa yang ada"..

Monday, September 12, 2011

Raya...Raya...

Assalamualaikum... Aku bersyukur, sesungguhnya dah 13 hari kita menyambut Syawal.. Masih teringat tanggal 1 Syawal di mana kami sekeluarga bergerak secara beramai-ramai ke KUBUR insan yang kami sayangi dan cintai... Tahun ni merupakan tahun yang ke-2 kami raya tanpa beliau di sisi... Saat kaki memijak tanah perkuburan, hatiku tiba2 menjadi teramat sayu.. Sangat2 rindu.. Terkilan pon ada jugak sebab sebelum BELIAU pergi, aku tak sempat untuk memohon ampun.. Bila dikenang balik memang rasa menyesal sebab tak berbuat baik dulu.. Tapi, tak guna dah sebab semua nya dah berlalu.. Nak undurkan masa pon dah tak boleh... Ya!! Aku hanya mampu berdoa agar BELIAU ditempatkan dalam kalangan orang yang beriman...Amiin.. 

Opps.. Terbuka cerita sedih la pulak.. Padahal tadi just nak tunjuk gambar raya je.. Heheh.. Tak pe lah masih belum terlambat aku nak tunjuk gambar kan... 

Kat bawah ni antara gambar yang telah diambil pada tanggal 1 Syawal.. Meh lah tengok sama-sama ya..


Muka koya aku di aidilfitri...hehehe


Nilah gambar kat KUBUR insan yang kami sayang


Rasanya biarlah setakat tu je gambar yang dapat aku kongsikan... Okla... Wassalam..:)





Saturday, August 20, 2011

Assalamualaikum... 

Kadang2 aku pelik. manusia zaman sekarang bila dah berjaya selalu je lupakan ibu bapa... Ada juga golongan yang langsung tidak mengingati Allah... Maksud aku kat sini beliau langsung tidak menunaikan solat.. Mungkin beliau pikir beliau dah terlalu hebat sehinggakan dah langsung lupakan PENCIPTA.. Tak takut ke? 

Ya!! memang kadang2 kita lalai tapi cuba lah untuk berubah.. Ni tak,,bertahun2 tinggalkan solat.. Hati pon dah jadi keras macam batu.. Bukanlah nak kata kita ni baik sangat tapi kita tak lah sampai macam 2.. Macam mana andai satu hari nanti Allah tarik balik segala kelebihan kita 2? Sebelum kena harus lah beringat2 dulu.. Ya.. Kita memang tak boleh nak mengata tentang orang lain takut nanti terkena pada diri sendiri tapi ni hanyalah perkongsian, tak terniat pon nak mgumpat ke mengata ke...

Nasiblah sesapa yang terasakan...huhuhuhu..


Saturday, August 13, 2011

RAMADHAN

Sesungguhnya pada bulan Ramadhan ni lah nak uji smaada kita mampu menahan diri dari makan dan minum,melakukan maksiat serta perkara yang boleh membatalkan puasa itu sendiri.. Hari ni dah masuk 12 hari aku g berniaga... Serius penat gila.. Memang aku dah tak tahan tapi sebab dah amanah, aku kuatkan semangat juga... Walaupon macam2 komplen customer, p aku hanya mampu tersenyum... Mulut manusia kita tak boleh nak tutup... huhuhuhu... lainlah kalau mulut tempayan..kannnn...

Ni contoh juadah yang kami sediakan untuk dibawa ke bazar ramadhan:


Ikan Bawal Masak Sambal Kicap


Ikan Bawal Masak Sambal


Ayam Masak Merah


Agar-agar Susu



Sagu,Puding Rasah(Pelangi), Agar-Agar Bandung

Semua ni juadah yang kami sediakan.. Untuk menyiapkan semua ni memang penat... Berhari2 sakit belakang, pening kepala.. Tapi semuanya pengalaman yang orang lain tak boleh dapat.. Walaupon kadang2 stress sebab hadapi pelbagai masalah tapi ada juga yang seronoknya... dapat berkenalan dengan peniaga lain,jumpa artis, dan macam2 lagilah... sebab paling utama nak kumpul wang... nak beli sesuatu yang tak mampu untuk dimiliki buat masa yang terdekat ni...huhuhu...

Monday, July 11, 2011

6 Pesanan Untuk Wanita


Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera. 

Disini kme nak berkongsi satu info tentang wanita: 

Dilampirkan 6 pesanan khas untuk kaum Hawa, juga tidak ketinggalan secara umumnya untuk kaum Adam. Sama-sama kita amalkan, insya Allah:-  

1. Jaga solat pada awal waktu. Kalau datang haid sekalipun dan tidak dapat solat, duduklah di atas tikar sembahyang supaya anak-anak tidak lihat si ibu yang diharamkan mendirikan solat dalam tempoh tersebut.

2. Hidupkan bacaan hadith Nabi SAW di rumah dengan keluarga. Dianjur baca hadis Fadhilat Amal. Ini amalan sahabiah  zaman Nabi SAW sehingga dari rumah kita keluar anak-anak yg soleh yg mendoakan kesejahteraan kedua ibubapa dunia/akhirat.  

3. Baca Al Quran setiap hari walaupun hanya sepotong ayat. Kalau tak mampu nak baca kerana terlalu sibuk, cukup dengan  mencium Al Quran dan muhasabah 'Ya  Allah, apa dosa saya hingga saya tak dapat nak baca kitab-Mu pada hari  ini."  

4. Mendidik anak secara Islam. Mengajar  anak-anak dari kecil bermula dengan  doa-doa masnun.Iaitu doa seharian Nabi  saw seperti doa tidur, bangun tidur,  makan dan sebagainya.  

5. Hidup sederhana dengan tidak  membebankan suami. Setiap hari malaikat  akan menghantar 500 jambangan bunga  dari syurga untuk wanita yg hidup  sederhana. Setiap titisan air masakan dan basuhan mereka akan menjadi zikir mohon keampunan kepada Allah swt atas  wanita tersebut.  

6. Galak suami untuk bermujahadah atas  Agama Allah. Seorang isteri yg menggalakkan suaminya untuk solat  berjemaah di masjid akan dapat pahala berjemaah suaminya termasuk solat dia sendiri. 

**Mudahan-mudahan ulasan ringkas ini  bermanfaat. Semoga kita sama2 menghayati info ini...Muzakarahlah bersama teman  wanita lain supaya hakikat amalan ini masuk dalam hati kita dan mudah nak  amalkan.  Moga kita diberkati-Nya sokmo, Amin....

Wassalam  


Friday, July 8, 2011

Pengalaman Berniaga

Assalamualaikum... Starting hari Isnin hingga lah ke hari ini, kme diminta untuk menggantikan tmpat kak teh kme berniaga.. Mula2 memang lah x nak sebab kme kna naik KL.. Sumer 2 memerlukan duet.. Ingatkan nak lah saving sebab ada "barang" yang kme nak beli sangat2.. hehehe.. Sebenarnya kme datang KL ni bukan setakat menolong tapi turut diberi upah.. alhamdulillah.. sekurang2 nya lepas lah kme nak beli baju raya tahun ni :-) Sekarang kme nak tunjukkan antara masakan yang telah dimasak oleh kakak saudara kme iaitu PUAN NORIHAN KASSIM.. Ni antara contoh masakan yang ada di gerai kakak saudara kme..

                                           
Picture 1: Ikan Patin Masak Tempoyak                                        


picture 2: Ayam Goreng Berempah


picture 3: Ikan Keli Salai 

Ni baru gambar yang kme tunjukkan,,, kalau anda semua datang,lihat dan rasa sendiri masakan ini, komfirm nak rasa lagi.. sebab lauk pauk ni sangat lah best.... Yang paling special bagi kme, ikan patin masak tempoyak 2...hehehe...



Thursday, July 7, 2011

Keistimewaan Wanita

Hari ni tiba2 tergerak hati kme nak baca artikel yang akak kme bg... Tajuk dia, "Keistimewaan Wanita". ble dah tengok tajuk rasa macam best sebab walaupun kme ni perempuan tapi masih banyak lg yang kme ingin tahu tentang perempuan ni.. hehehe.. Kat bawah ni kme ade lampirkan serba sedikit tentang keistimewaan perempuan:

1. Doa wanita itu lebih makbul daripada lelaki
kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada
lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah SAW
akan hal tersebut, jawab baginda , " Ibu lebih
penyayang daripada bapa dan doa orang yang
penyayang tidak akan sia-sia."

2. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik
daripada 1000 lelaki yang soleh.

3. Barangsiapa yang menggembirakan anak
perempuannya, darjatnya seumpama orang yang
sentiasa menangis kerana takutkan Allah .Dan
orang yang takutkan Allah SWT akan diharamkan
api neraka ke atas tubuhnya.

4. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya
akan tinggal bersama aku (Rasulullah SAW) di
dalam syurga.

5. Barangsiapa membawa hadiah (barang
makanan dari pasar ke rumah lalu diberikan
kepada keluarganya) maka pahalanya seperti
melakukan amalan bersedekah.Hendaklah
mendahulukan anak perempuan daripada anak
lelaki. Maka barangsiapa yang menyukakan anak
perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak
Nabi Ismail.

6. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.

7. Barangsiapa mempunyai tiga anak
perempuan atau tiga saudara perempuan atau
dua anak perempuan atau dua saudara
perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam
pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka
dengan penuh rasa takwa serta sikap
bertanggungjawab, maka baginya adalah syurga.

8. Apabila memanggil akan dirimu dua orang
ibu bapamu, maka jawablah panggilan ibumu
terlebih dahulu.

9. Daripada Aisyah r.a." Barangsiapa yang
diuji dengan sesuatu daripada anak-anak
perempuannya lalu dia berbuat baik kepada
mereka, maka mereka akan menjadi penghalang
baginya daripada api neraka.


10. Wanita yang taat berkhidmat kepada
suaminya akan tertutuplah pintu-pintu neraka dan
terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-
mana pun pintu yang dia kehendaki dengan tidak
dihisab.

11. Wanita yang taat pada suaminya, maka
semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat
di langit, matahari dan bulan semua beristighfar
baginya selama mana dia taat kepada suaminya
serta menjaga solat dan puasanya.


12. Aisyah r.a berkata, "Aku bertanya kepada
Rasulullah, siapakah yang lebih besar haknya
terhadap wanita?" Jawab Rasulullah
SAW "Suaminya." " Siapa pula berhak terhadap
lelaki?" Jawab Rasulullah SAW, "Ibunya."


13. Perempuan apabila sembahyang lima
waktu, puasa di bulan Ramadhan, memelihara
kehormatannya serta kepada suaminya,
masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang
dikehendaki.


14. Tiap perempuan yang menolong suaminya
dalam urusan agama, maka Allah SWT
memasukkan dia ke dalam syurga terlebih dahulu
daripada suaminya (10,000 tahun).

15. Apabila seseorang perempuan
mengandung janin dalam rahimnya,maka
beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT
mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000
kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000
kejahatan.

16. Apabila seseorang perempuan mulai sakit
hendak bersalin, maka Allah SWT mencatatkan
baginya pahala orang yang berjihad pada jalan
Allah.

17. Apabila seseorang perempuan melahirkan
anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti
keadaan ibunya melahirkannya.

18. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka
bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya
diberi satu kebajikan.

19. Apabila semalaman seorang ibu tidak tidur
dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah
SWT memberinya pahala seperti memerdekakan
70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela
agama Allah SWT.

Wednesday, July 6, 2011

DOWN!!

malam ni tbe2 kme teringat pasal mase depan... secara jujur nye bile teringat tentang mase depan,msti kme asyik pkirkan pasal result.. 

tadi kme ade terbace blog mber kme,,,sdeyh dan rase jeles... nak tau knape?? 

sebab:
1) result die meningkat lg untuk sem ni..
2) kme terkilan sebab kme x serajin die..
3) kme dah hampakan harapan mak ayah kme..

kme slalu terpikir, knape kme x sepandai orang lain? bile dinilai dari pelbagai aspek, kme patut bersyukur sebab masih diberi pluang untuk belajar...terdapat golongan yang kurang bernasib baik kat luar sana.. 

xpela.. walau papepon, kme kena lebih berusaha... biarlah orang pandang rendah dengan kebolehan kme.. mungkin ini ujian untuk kme,,, kalo ALLAH kurniakan result yang cemrlang, takut nanti akan timbul rase riak dan takbur dalam dri.. bile kme diberi ujian macam ni, sekurang2 nya, pada masa akan datang kme akan lebih berusaha dan bersungguh2... ok lah.. kme rase setakat ni dulu,,, bye2..


Thursday, June 23, 2011

hepy befday...hehe,,,,

time befday kme tapi die x wish pon... jujur lah cakap dalam hati ni kme kciwa sangat... bukan lah mengharapkan hadiah tapi hanya ucapan selamat hari lahir je,,, tu pon susah ke wak? awak jangan lah salah anggap ingat kme ni ade prasaan kat awak tapi xkan lah sebgai kenalan lama pon awak  langsung x ingat,,, kesian... secara jujurnye kme dah mula rasa nyesal kenal dengan awak sebab kme x pernah ade kawan yang sangat  pelik macam awak..

awak...
ingatlah sekali awak buat macam ni, Allah akan balas semula tahu.. YES kme tahu kme bukanlh orang yang penting dalam hidup awak tapi sekurang-kurang nya kme pernah hadir dalam hidup awak even sebagai kenalan lama... dulu.. awak pernah tulis cakap tentang sahabat, tapi sebenarnya apa yang awak tulis tu x pernah pon awak laksanakan.. sekarang kme dah paham... x de sape2 pon yang mampu mengubah sikap awak selain dari diri awak sendiri.. so... just tunggu je lah sape kah yang mampu?? atau selama2 nya awak macam tu..

walaupon sedih kme tetap rasa bersyukur dan berterima kasih sebab AYAHANDA dan BONDA kme tetap ingat hari ulang tahun kelahiran kme,,, dengan berbekalkan sebijik kek yang hanya beberapa je harganya tapi kme tetap rasa gembira...huhuhu... 



Sunday, May 29, 2011

SUKA SUKI..

alhamdulillah setelah beberapa lama tidak ketemu akhrnya kami bertemu jua.. huhu... serius kme hepy sangat sebab rasa macam pertemuan antara family... kme dapat sorang abang... abang yang sangat penyayang... bercerita, berkongsi pandangan.. terima kasih sangat... abang yang sanggup hantar lewat malam.. beruntungnya la si DIA ada abang yang sangat baik... kme hanya menumpang kasih setelah setahun kehilangan kasih seorang abang... terasa dihargai.. Hanya mampu berdoa agar jodoh antara kami panjang dan berkekalan hingga akhir hayat... amiin..




Friday, May 27, 2011

APA KHABAR JODOHKU?

Apa khabar jodohku?
Berat rasanya kelopak mataku untuk tertutup. Bagaimana dengan kamu?
Apa kamu selalu terbangun di sepertiga malam terakhir? .. dan apakah mulutmu terus menerus berzikir dimalam hari?
Jujur aku rindu kamu, wahai jodohku..
Tapi saat ini belum saatnya untuk kita bertemu, bukannya aku tak mahu, atau aku tak rindu. Tapi sememangnya kerana perjalanan kita masih panjang, dan masih banyak kewajipan yang harus kita penuhi saban waktu.
Kadang–kala aku berfikir, apa nanti saat subuh tiba kau akan membangunkanku? Mengajakku bertafakur dan bersujud kepada-Nya?
Berat hati ini menantikanmu, gelisah pula hati ini memikirkanmu.
Adakah kau selalu menghiasi langkahmu dengan kebaikan-kebaikan?. Apakah nanti saat zuhur tiba, kau akan meninggalkan kesibukanmu sementara, hanya untuk menghadapNya?
Jodohku, sihatkah kamu?
Kalau aku berada disampingmu saat ini, mungkin aku akan merawatmu dengan penuh kasih sayang.
Jodohku, sabar dan tenanglah..
Aku disini masih bersabar menanti mu. Janganlah hatimubersedih, senyumlah.. kerana aku yakin kebahagiaan akan selalu menyertai kita.
Jikalau detik ini hatimu sedang terluka, berwuduklah.. dan dekatkanlah dirimu kepada-Nya. Tetapi disini aku berharap agar kamu baik-baik saja.
Jodohku, aku rindu..
Bilakah kita akan bertemu?. Begitu banyak hal yang ingin ku ceritakan kepadamu. Begitu banyak pula harapanku untuk menantikan nasihat–nasihat mu.
Hati ini kosong, dan hati ini tak sabar menanti kehadiranmu yang kan membalut dan menyembuhkan luka dihatiku.
Jodohku..
Adakah kau juga rindu padaku?. Bagaimana dengan Quranmu?. Sudahkah kau baca diantara maghrib dan isyak?. Apa yang kau fahami dari surah itu?. Ceritakanlah kepadaku.. ingin aku mendengarnya.
.. Dan begitu juga dengan keluhanmu, aku sedia mendengarnya..
Apa perubahan  yang kau lakukan dari hari ke hari?. Semakin baikkah?. Ketahuilah, ku hanya mengharapkan yang terbaik buatmu.
Jodohku..
Disetiap langkahku dan seusai solatku, ku bisikkan AL-Fatihah untukmu, agar kau selalu berada dijalan-Nya.
Bersabarlah sayang, waktu-waktu ini bukanlah waktu yang lama.. dan ingatlah sayangku, janganlah sampai dirimu tersalah memilih jalan.
Jodohku..
Nantikanlah diriku, dengan perbagai kebaikan yang nantinya akan membawa rahmat untuk kita dari-Nya.
Jagalah dirimu dari hal-hal yang dilarang agama.. kerana aku mencintaimu secara tulus dan ikhlas demi-Nya.
Jodohku..
Bersiaplah kau untuk mencintaiku secara tulus dan redha menerima segala kekuranganku dan membenarkanku dikala aku salah.
Sayang, berusahalah membahagiakan orang tuamu .. dengan menjaga sikapmu dan tutur katamu. Aku yakin kau adalah seorang yang sabar, seorang yang cekal, seorang yang boleh membesarkan anak–anak kita kelak dengan penuh hikmah.
Ingatlah, jangan pernah dikau merasa keseorangan.. kerana aku disini masih setia menantimu.
Jodohku..
Seandainya siang sudah berlalu.. pejamkanlah matamu dengan buaian doa, dariku yang selalu kuhadiahkan untukmu.
Jodohku..
Ingatlah sayang, aku selalu ada untukmu..
Semoga kerinduanku ini akan terjawab, seiring berjalannya waktu.. dan semoga ALLAH yang maha Esa selalu membimbing kita ke jalan yang diredhai-Nya. Amin.

Thursday, May 26, 2011

KUSANGKA KAN PANAS HINGGA KE PETANG RUPANYA HUJAN DI TENGAHARI...

sejak kelmarin kme dah mula excited untuk melakukan kerja yang baru... bgon pg2 bersiap,sarapan,salam ngn wan... sementara tunggu bas berborak ngn ZYMA SENPAI... tapi tiba2 kami buntu nak turun bas kat mana... ZYMA SENPAI kol ZYRA NGEHZ tnya kat mana patot kmi turun... oooo barulah tahu kat PETRONAS.. tapi tersesat jugak sebab nak mencari tempat kerja kami amatlah payah...huhuhu..

dah sampai kena tunggu lagi... hidup kme ni asyik menunggu je... bila dah masuk,kami diminta untuk bertemu dengan HR untuk mendaftar.. tapi before kami isi borang AKU JANJI, HR 2 sempat pesan, 'awak berdua pikir lah dulu sebelum mengisi borang ni sebab cashier x ada waktu solat... memang terkejut... akhirnya kme ngn ZYMA SENPAI ambil keputusan untuk tidak meneruskan kerja tersebut...hehehe.... sekarang kami masih menganggur mencari kerja...

Tuesday, May 24, 2011

jalan2 mencari nafkah...

thanks 2 one of my geng ZYRA NGEHZ sbb da bnyak tlg kme n ZYMA SENPAI mendapatkan keje.. series,, jasa baik beliau xkan kami lupakan... huhuhu... macam2 tempat dah pergi tapi tetap xdapat lagi.. kecian... emm... belom ada rezeki... sabarlah... bertahan dulu untuk sementara... kalau before 1 JUN tetap xdapat lagi job, i will go back to my hometown... heheh.. kalau lah boleh memang nak sangat kerja sebab nak simpan duit tapi kalau dah xde rezeki kami disini, kami redha je... huhuhu...

AKHIRNYA..

Alhamdulillah... terluah jugak apa yang kme nak cakap selama ni... baru hari ni ada kekuatan.. kme tahu dia terasa.. tapi biarlah dia terasa skang supaya pada masa kan datang dia  xkan ulang lagi apa yang terjadi ni.. biarlah dia sedar bukan dengan semua perempuan dia boleh buat sesuka hati.. kalau betol dia ikhlas, semua ni xkan berlaku... bukan lah nak perhatian sangat tapi hanya sedikit kasih sayang.. kalau itu pon dah susah, kme pon xtahu lah macam mana.. 

cukuplah kme bercerita pasal dia... makin dikenang makin sakit... biarlah dia dengan hidup dia...kme dengan hidup kme... asalkan dia bahagia cukuplah...huhuhu... wassalam...

Monday, May 23, 2011

emmmm...

kalau lah semua orang memahami perasaan orang lain,nescaya xkan timbul pergaduhan... hari ni LELAKI 2 kol umah kme... hah?? serius kme terkejut... yela.. bila kme tanya, dia cakap dia rindukan kme.. LELAKI hipokrit.. ko ingat aku akan jatuh hati semula lah pada kau??sorilah...

Wednesday, May 11, 2011

berjaga malam

mak ai... serius kot ngantok tapi kme xboleh tdo selagi keje x siap... lately kme memg slalu xcukup tdo...asyik tdo lmbat je.. btol2 xtahan... kalo la boleh??? emm....

Tuesday, May 10, 2011

salah aku kah?????

sekarang ni memang nak marah sangat2... x tahu kenapa?? bukan salah kme... kenapa lepaskan kemarahan pada kme? nak tahu 1 perkara tak? kenapa orang x suka kat kita??? kadang2 perangai kita ni yang membuatkan orang x suka... berubah la wahai cik tieya weh... x yah lah nak jaga sangat hati orang konon.. balik2 orang sentap jugak... baiklah awak buat hal sendiri.. x sakit hati... x tambah dosa.    ingat orang hargai ke apa yang awak buat?? ingat orang pandang ke kalau awak buat apa2... berhentilah jadi hipokrit.... bukan orang suka pon...malah benci lagi adalah...

sebenarnya kme sangat tersepit antara 2 pihak... di sana kawan.. di sini pon kawan... tapi sebenarnya kedua2 kawan ni bukan pernah nak hargai kme pon... hahahah... kme je yang sayang dorang... padahal dorang kutuk je belakang2... kme tahu semua itu tapi kme buat xtahu supaya kme x sakit hati... kalau dilayan sangat, boleh jadi gila... orang bukan paham pon perasaan kme... konon buat2 simpati... dalam hati sumpah seranah... dah2 la nak menjudge orang... awak ingat awak tu perfect sangat ke? semua orang ada kelemahan masing2 la..awak pon manusia biasa yang x terlepas dari lakukan apa2 kesalahan... kalau awak rasa awak dah sempurna sangat, baiklah awak buat kerja sorang2... kan senang... mesti awak puas hati kan?...mesti kerja awak sempurna je seperti apa yang awak nak sangat kan...


Monday, May 9, 2011

CUKUPLAH

sedih kan....
kalau kita x dihargai... sedihkan...
bila ditikam dari belakang?
memang sedih bila nak memimpin orang yang hebat2 sedangkan diri kita x hebat...
susahkan nak memimpin orang yang rasa diri mereka terlalu hebat... huhuhu...
hanya tu je mampu untuk kme luahkan.. PERINGATAN KEPADA DIRI SENDIRI... cubalah tieya kau hormat ketua kau even kau x suka @ membenci.. emm... ada kata2 seorang abang ni yang aku pegang sampai lah saat ini.. kita jangan lah terlalu bangga dengan kelebihan yang kita ada kerana kelebihan itu akan ditarik balik oleh Allah bila2 masa je.. even kita nak memberi pandangan, lontarkan kata2 yang bernas dengan nada yang sesuai.. bukanlah dengan nada yang mampu memberi kesan NEGATIFkepada orang yang mendengarnya... manusia ni kadang2 hanya nampak kesalahan orang lain je sedangkan kesalahan sendiri x pernah sedar... begitu jugak diri kme... asyik menegur kesalahan orang lain tapi x sedar kesalahan diri sendiri..hmmm...

ada juga 1 ayat abang ni yang kme akan ingat sampai bila2...

"xpe dik, kita xboleh puaskan hati semua orang...kalau adik pikir2 kan sangat, hati akan jadi susah dan xtenteram,hidup akan jadi bosan dan derita... kita xboleh tutup mulut orang.. so, better adik teliti kembali apa yang orang cakap pasal adik. kita xboleh tolak mentah2 dan terima mentah2. buat adjustment semula... improve diri ketahap yang lebih baik. cuba ubah mana yang boleh dan baik... maybe lepas2 ni dalam setiap meeting adik boleh cuba memberi pendapat yang bernas dan pandangan2 yang baik kepada kumpulan... nampak yang kita ni positif. take the challenge dik.. adik akan jadi kuat hari demi hari... ini baru permulaan... rasanya itu akan buat hidup adik lebih bermakna..redhakan diri dilatih dalam dunia kepimpinan.. hati akan lebih tenang,Allah sentiasa bersama adik..."

inilah ayat yang kme xkan lupa sampai bila2... InsyaAllah..huhuhu..

MOOD: SERBA SALAH

sejak kebelakngan ni kme rasa sangat serba salah dengan dia... yelah.. asyik sibuk sampai x ada masa nak mesej.. nak kol pon rasa macam x sempat... ai entahlah... kme rasa macam dia terasa dengan kme.. kme memang x boleh nak buat apa2.. kme kena berkorban demi tanggungjawab terhadap kerja.. kme betol2 harap dia faham.. tapi entahlah.. kalau dia betol2 sayangkan kme, dia akan faham kan?

Saturday, May 7, 2011

SIAPALAH SAYA...

fuh,,, serius kot sentap!!!! apalah salah orang tu kan... sedih pon ada... kenapa awak xreply chat dia? hina sangat ke dia di mata awk? atau memang awak dah membenci dia?? kalau dah benci kenapa x remove je dari friends list?? 

awak... 
awak tahu x?? kalau awak buat orang macam ni, satu hari nanti awak akan terima balasan nya? emm... mungkin la lambat tapi akan terkena juga... even awak x suka kan orang tu, awak just cakap je... jangan lah awak siksa hati orang tu... even awak dah ada pilihan hati, awak patut berterus terang agar orang yang awak dah benci sangat 2 xkan ganggu awak dah... dengan cara tu awak lagi bahagia tau..

emm... 
cian kat dia wak... dia dah anggap awak macam abang dia sendiri, tapi awak layan dia macam sampah... SMS xreply, chat xreply.. boleh x awak bagi kata putus samaada awak nak terus kan hubungan abang angkat dan adik angkat tu atau awak nak tamatkan disini sahaja.. dia paham kalau awak dah xrasa apa2... lagipon awak kan orang hebat2... xkan lah nak berkawan dengan orang yang x ada pangkat cam dia kan... lagipon dia sedar... awak GLAMOUR... selalu mendapat perhatian orang tapi tak bermakna awak boleh mainkan perasaan perempuan tau.. kalau awak xsuka, just berterus terang je.. mesti perempuan tu boleh paham..


dia tahu mungkin satu hari nanti awak akan dapat calon yang sesuai dan sama hebat macam diri awak... gud lark lah dan semoga awak sedar yang perempuan ni bukanlah insan yang sangat lemah yang awak boleh permainkan... INGAT tu...!!





Friday, May 6, 2011

MERDEKA...

salam...kme dah merdeka.... alhamdulillah...:)

Thursday, May 5, 2011

ANOTHER ONE DAY...

tnggal ari ni je lg wktu untuk berjuang... lepas tu kme da merdeka untuk sementara waktu... serius sangat terseksa... tapi kan kme agak terkilan dengan segelintir manusia yang x pernah nak fahami situasi orang.. yela sebelum berkata2 cubalah letakkan diri anda di tempat orang tu,,, mampu ke??? kadang2 kita memang pandai bercakap tapi nak melaksanakan nya sebaik mungkin, memang xmampu.. jadi kita xperlu banyak cakap dan just lakukan je apa yang kita mampu... eh2 cam tunggang terbalik lak ayat kme ni... jangan pening plak yea.. hehehe... ok sambung semula.. 

secara jujur kme xsuka untuk membenci orang tapi bila kme dah start membenci, kme akan benci dia sangat2.. sampaikan nak tengok muke pon dah muak,menyampah da macam2 lagilah,,.. alhamdulillah setakat ni belom ada lagi timbulnya perasaan tu.. kme x nak sebab kme tahu, sekali kme xsuka n membenci seseorang tu, akan ada 10 orang yang membenci kme balik.. percayalah.. 

bukan semua orang senang hati dengan perangai dan tingkah laku kita.. jadi beringat2 lah CIK HANAMI jangan hanya pandai mengeji orang lain tapi diri sendiri pon entah pape kan.. huhuhu... 

oklah.. kme nak study pulak...wassalam..:)

Wednesday, May 4, 2011

TERKILAN...

salam...
secara jujur nya kme rasa terkilan dengan seseorang ni yang macam memberi harapan palsu... kalau betol anda x boleh, just bagitahu lah.. jangan la buat orang rasa anda betol2 ikhlas.. lagipon anda kena ingat sekali anda kecewakan orang. suatu hari nanti anda yang akan dikecewakan... salahkah kalau seseorang tu nak tumpang kasih sayang anda... bukanlah kasih sayang kekasih kepada kekasih tetapi hanya sebagai ahli keluarga je.. susah ke?? kalau itu pon dah susah bagi anda, kme tak tahu lah macam mana lah anda pada masa akan datang.. anda jangan lah terlalu mementingkan diri.. sebab bila satu hari nanti anda akan sayangkan seseorang jugak... jadi di sini kme harap anda berubah lah... ok? hehehehehe....

KAWAN

bila sebut pasal KAWAN, kita xsedar rupanya pelbagai jenis KAWAN yang terdapat dalam dunia ni.. 'KAWAN yang makan KAWAN', 'KAWAN yang tikam KAWAN'..macam2 lah.. x mampu dah nak tulis betapa banyak jenis KAWAN kat dunia ni.... huhuhu.. p untuk cari KAWAN yang betul2 dipanggil SAHABAT sangat susah sebab kadang2 kita pon xmampu nak jadi SAHABAT yang baik.. bagi kmeSAHABAT yang baik, dia akan terima walau macam mana sekali pon SAHABATnya... kalau ada buat salah,  sentiasa tegur.. susah senang sentiasa bersama.. dan SAHABAT yang baik tidak akan pernah mengata SAHABATnya dibelakang.. P mampu ke kita menjadi seorang SAHABAT yang baik??? fikirkan dan selamat beramal...hehehe..

Monday, April 25, 2011

Belajar Dari Kesilapan..

kadang2 manusia ni xsedar yang mereka melakukan kesalahan.
 ni la fungsinya kawan dan org terdekat ngan kita untuk saling menasihati..
kita bukanlah MALAIKAT yang begitu sempurna..
memanglah ada sesetengah dari kita yang beranggapan 
bahawa mnusia ni bila melakukan kesalahan akan mengulangi kesalahan yang sama..
tapi bukan semua nya begitu..
semua itu bisa diubah..
cuma kadang2 kita perlukan masa..
yela.. kita tak mampu nak berubah dalam masa 1 hari.
jadi peringatan kepada diri mu CIK HANAMI..
-be positif & maafkan kesalahan orang lain..